امروز: پنجشنبه 9 فروردین 1403
دسته بندی محصولات
بخش همکاران
بلوک کد اختصاصی

اوپک

اوپک دسته: اقتصاد
بازدید: 1 بار
فرمت فایل: doc
حجم فایل: 51 کیلوبایت
تعداد صفحات فایل: 97

در كنفرانس بغداد در سپتامبر 1960 كه سبب پیدایش سازمان كشورهای صادركنندة نفت اوپك Opec 1 شد یكی از بنیانگذاران آن به نام ژان‌پابلوبرزآلفونسو 2 كه وزیر ونزوئلائی اظهار داشت ما در حال ساختن تاریخ هستیم برای مجامع بین‌المللی سیزده‌سال انتظار لازم بود تا به عمق مفاهیم واقعی این اظهارات پی ببرد حوادث اكتبر 1973 در حقیقت یك مرحلة برجسته از تجدیدنظر قاطع

قیمت فایل فقط 22,100 تومان

خرید

فهرست مطالب

پیشگفتار                                                                                             

مقدمه‌ای دربارة اوپك                                                                               

از اساس تا تأسیس                                                                                 

عملكرد 27 ساله اول اوپك                                                                        

از یك حالت دفاعی به یك حالت تهاجمی                                                     

آینده سیاسی اوپك                                                                                

اساسنامه سازمان اوپك                                                                            

فهرست منابع و مأخذ                                                                              

« پیشگفتار»

مسأله سوخت و انرژی یكی از حیاتی‌ترین مسائل اجتماعی امروز جهان می‌باشد. و موضوع نفت و گاز در مركز این نیروی حیاتی قرار داشته و دنیای صنعت وابستگی شدیدی به آن دارد.

بعضی كشورهای صنعتی برای دسترسی« نفت» طلای سیاه و مشتقات آن روشهای گوناگون اختیار كرده‌اند كه گاهی تا مرز استعمار و بهره‌كشی از طریق زورگویی پیش رفته است و ملتهای مالك ذخائر نفتی روی هم رفته تا به حال نتواسته‌اند آنطوری كه باید و شاید برای پیشرفت هنوز از این كالاها استفاده نمایند.

سازمان اوپك از بدو تشكیل موفق شد جاذبه‌های لازم برای گردهم آوردن بخشی از كشورهای جهان سوم را كه حیات اقتصادی آنان در گروه تولید و  صدور مادة اولیه نفت بود فراهم آورد و بتدریج اعضایی را از قاره‌های مختلف جهان به سوی خود جلب كند حقیقت سازمان اوپك  بمنزله نخستین مجموعه از كشورهای جهان سوم كه تحت فشار سیاسی و اقتصادی قدرتهای بزرگ و شركتهای چند ملیتی ذخایر آنان به بهای ناچیز غارت می‌شد. مقام و موقع خاصی داشته و دارد و به طبع سرنوشت آن می‌تواند جامعه كشورهای دارنده با ذخایر طبیعی با اقتصاد تك‌محصولی ارزنده و آموزنده باشد.

در بطن اوپك كشورهای عرب كه تقریباً دارای 60 درصد از تولیدات نفتی هستند از اعمال نفوذ بیشتری برخوردار بوده كه جنبة سیاسی آن از محدودة بازار نفت تجاوز می‌كند.

در سپتامبر 1960 وقتیكه اوپك تأسیس شد ناظران سیاسی معدودب قدرت آینده این سازمان جدید را احساس می‌كردند بعد ازموقعیتهای كشور یعنی با سركارآمدن سرهنگ قذافی در 1969 كشورهایا صادركننده نفت از قدرت خود آگاهی یافته و بتدریج یك استراتژی تهاجمی به خود گرفته  قدرت خود را از طریق افزایش قیمت نفت خام و كنترل فعالیتهای نفتی اعمال می‌كنند.

در اكتبر 1974 توسل كشورهای تولیدكننده نفت در سطح اوپك «اسلحه سیاسی نفت سبب چهار برابر شدن قیمت نفت در مدت 3 ماه گشته و ارادة كشورهای صادركنندة نفت را در مورد بكاربردن نفوذ خود در تحولات اقتصاد جهانی از این به بعد مورد تأئید قرار می‌دهد.

آنچه مورد تأئید بسیاری از كارشناسان اقتصادی قرار گرفته است كه كشورهای عضو سازمان اوپك طی سالهای دهة 1970 و سالهای اولیه دهة 1980 در اثر تلاشهای سازمان اوپك و نیز شرایط بین‌المللی حاصل به درآمدهای سرشاری دست یافته‌اند كه عموماً آنرا در ساختار اقتصادی نه تنها به رشد و توسعة اقتصادی كشورهای خود كمكی نكرده‌اند كه معضلات اقتصادی و سیاسی بغرنج و لاینحلی را نیز بوجود آورده‌اند.

اكنون لازم است سازمان اوپك( چنانچه بتواند در دنیای پرتلاطم كنونی به حیات خود ادامه دهد) در یك مرحله نوین از فعالیتهای خود نسبت به چگونگی كاربرد وجوه حاصل از فروش نفت بوسیلة كشورهای عضو برنامه‌های جامعی را تدوین كند تا با یافتن روشهایی برای همكاری در سرمایه‌گذاری مشترك از خروج نهایی این امكانات مالی از سازمان اقتصادی كشورها جلوگیری بعمل آورد.

« مقدمه‌ای دربارة اوپك»

در كنفرانس بغداد در سپتامبر 1960 كه سبب پیدایش سازمان كشورهای صادركنندة نفت اوپك Opec 1 شد. یكی از بنیانگذاران آن به نام ژان‌پابلوبرزآلفونسو 2 كه وزیر ونزوئلائی اظهار داشت ما در حال ساختن تاریخ هستیم.

برای مجامع بین‌المللی سیزده‌سال انتظار لازم بود تا به عمق مفاهیم واقعی این اظهارات پی ببرد. حوادث اكتبر 1973 در حقیقت یك مرحلة برجسته از تجدیدنظر قاطع در ارتباط بین قدرتها در عرصة جهانی بوده كه پیدایش آنها تمام هبستگی‌های سیاسی و اقتصادی بین ملتهای صنعتی‌شده و در حال توسعه را برهم زد.

بدبینی‌های ناشی از تغییرات در بازار نفت در جریان ده ساله اخیر سبب شده‌بود كه جنبه‌های واقعی جغرافیایی و اقتصادی و ابتكار تأسیس این سازمان توسط كشورهای صادركنندة نفت و انعكاس آن در كشورهای مصرف‌كننده نفت مورد بی‌اعتنایی قرار گیرد. این نكتة مهم را در این مورد باید یادآور شد كه منابع نفتی بطور نامساوی در سطح جهان توزیع شده‌است در ابتدای سال 1980 تقریباً ذخیرة جهانی نفت 90 میلیارد تن را تشكیل می‌داد كشورهای خاورمیانه در این زمینه قسمت اعظم را دارا می‌باشند.

عربستان سعودی به تنهایی و با در دست داشتن حدود 55 درصد از این ذخایر نزدیك به یك‌چهارم حوزه نفتی جهان را دارا می‌باشد.

اگر به منابع خاور نزدیك منابع موجود در آفریقا و آمریكای لاتین را هم بیافزائیم مشاهده می‌شود كه قریب سه چهارم ذخائر نفتی در كشورهای جهان سوم قرار دارد در عوض به استثنای كشورهای اتحاد جماهیرشوروی و ایالات متحدة آمریكا كشورهای بزرگ صنعتی مخصوصاً كشورهای اورپای غربی و ژاپن از ذخایر هیدوركاربور محروم هستند.

در طی سالهای 1950 و سالهای بعد به تدریح نفت به عنوان منبع اصلی انرژی جایگزین ذغال می‌شود برای جوابگویی به رشد سرسام‌آور تقاضاهای مواد نفتی تولید جهانی كه در سال 1950 به میزان 525 میلیون تن بود در سال 1960 متجاوز از یك میلیارد تن و بعداً در سال 1969 دومیلیارد تن و در سال 1979 حدود 25/3 میلیارد تن رسید كه 45 درصد  جمع انرژی مصرفی جهان را شامل می‌شد پدیدة تمركز جغرافیایی كه وضع ذخائر نفتی را از نظر مصرف مشخص می‌سازد بدین ترتیب است كه كشورهای صنعتی وابسته به o.c.d و كشورهای اورپای شرقی به تنهایی 80 درصد تولیدات نفتی در جهان را به خود جذب می‌كند در مقابل احتیاجات انرژی كشورهای توسعه یافته كشورهای صادركنندة نفت كه همگی در جرگه كشورهای در حال توسعه هستند قرار دارند كه دارای قدرت اقتصادی و سیاسی مهمی بوده و ابتكارهای متحده اوپك opec . در جریان سالهای اخیر مبین آنها هستند.

در عصر وفور انرژی و ارزانی آن هر كسی گمان می‌كرد كه توسعة بازار نفتی مثل سابق بدون نوسانات شدید خواهد بود و در ابتدا این سازمان مشابه یك سندیكای دفاعی كشورهای تولیدكننده بوده كه برخورد قیمتهای ناشی از ازدیاد تولید را در بازار جلوگیری بنماید.

با این وصف بكاربردن اهداف جاه‌طلبانه اوپك با مشكلات زیادی برخورد نموده كه خود می‌تواند ائتلاف اعضاء را به مخاطره اندازد.

در زمینة اقتصادی كشورهای تولیدكننده خودشان را با یك الزام سه‌گانه مواجه می‌دانستند. پیشرفت و توسعة داخلی انتخاب عملیات در مورد بازگشت و    دمای نفتی( پترودار) و كوشش  در نشان‌دادن همكاری با كشورهای جهان سوم به موازات شناخت تغییرات منابع موجود و آینده تولیدات و تجارت نفت خام هر یك از كشورهای اعضاء اوپك خطوظ مشیء اقتصادی آنها از استراتژی نفت جدانشدنی از نفت بعد از دو سال موجودیت اوپك نه تنها بازار نفت، خود را سازمانی معتبر معرفی می‌نماید بلكه یك قدرت اساسی در صفحة شطرنج بین‌المللی بوده‌است.

« از اساس تا تأسیس»

تغییرات حاصل‌شده از ابتدای سال 1950 وقتی مفهوم خود را به تمامی شامل می‌شود كه اساس تاریخی بازار بین‌المللی نفت مورد بررسی قرار بگیرد.

در نیمه دوم قرن اخیر داستان نفت پا به عرصة وحود گذاشته و از ابتدای قرن بیستم از بازار آمریكائی فراتر رفته و شامل مناطق جدید در تولید كه ابتداء امریكای لاتین و بعد خاور نزدیك است می‌باشد. توسعة شركتهای بین‌المللی بنام ماژور Major كشورهای تولیدكننده را دربرگرفت و دولتهای ملی‌گرا، پس از سركارآمدن در مدت چند سالی پایه‌های ابتدائی آنها را به خطر انداختند.


1 – Opec Organizationof petrolum Expoting Countries

2 – Juan . poblo . perez. aifonso

قیمت فایل فقط 22,100 تومان

خرید

برچسب ها : اوپك , OPEC , مقدمه‌ای درباره اوپك از اساس تا تاسیس , عملكرد 27 ساله اول اوپك , از یك حالت دفاعی به یك حالت تهاجمی , آینده سیاسی اوپك , اساسنامه سازمان اوپك

نظرات کاربران در مورد این کالا
تا کنون هیچ نظری درباره این کالا ثبت نگردیده است.
ارسال نظر